skakačko koljeno

Skakačko koljeno

Skakačko koljeno (jumper’s knee) sindrom je prenaprezanja karakteriziran patološkim promjenama u distalnom dijelu ekstenzornog sustava koljena, tj. u tetivi kvadricepsa i patelarnoj svezi (ligamentum patellae).

Skakačko koljeno pojavljuje se učestalije u sportovima gdje su prisutni skokovi i kod dužih trčanja. Javlja se kada zamor nadvlada sposobnost reparacije mioentenzijskog aparata. Može se javiti zbog učestalih treninga na tvrdim podlogama, greške u treningu, neadekvatne sportske obuće,duljine treninga i pretjerane sume opterećenja za koljeno.

Simptomi i rehabilitacija

Osnovna simptomatologija je bol. U početku je bol prisutna samo nakon aktivnosti, a isčezava nakon potpunog odmora. Osim boli na pritisak i prilikom čučnja, tipična je  bolnost nakon dugog sjedenja sa koljenom u savijenom položaju, npr. u automobilu ili za vrijeme kazališne ili kino predstave, pa se ta pojava  zove “znak kinematografa”. Kod nekih osoba javlja se klecanje u koljenu i slabosti pri jačem mehaničkom opterećenju. Uz bol se može javiti i gubitak funkcije ekstenzije (ispružanje potkoljenice). Ako se skakačko koljeno ne liječi, tetiva može postati osjetljivija za rupturu ili može  nastati mnogo ozbiljnija posljedica- tendinoza(lat.tendinosis) koja uzrokuje kroničnu bol. Uglavnom se liječi konzervativno s naglaskom na poštedu. Kranji cilj je jačanje i rastezanje različitih mišićno-tetivnih jedinica kako bi se ispravio uzrok ozlijede, ali prvo je potrebno rasteretiti koljeno.                              Rehabilitacija je usmjerena na povećanje fleksibilnosti i snage mišića. Kao i kod bilo kojeg procesa oporavka,tako i kod rehabilitacije postoje određene faze. Rehabilitacijski protokol ima 3 faze i naravno,te faze se preklapaju,ne postoji oštra crta kad se prelazi iz jedne faze u drugu.

  • U prvoj fazi naglasak je na odmor i poštedu te se od terapijskih postupaka koriste : nestereoidni protuupalni lijekovi (NSAID-s), krioterapija, elektrostimulacija, jontoforeza, fonoforeza, vježbe istezanja, s naglaskom na mišiće stražnje strane natkoljenice, jačanje donjih ekstremiteta do granice boli, cilj je poboljšati opću kondiciju, jačati fleksore,abduktore i aduktore kuka, vježbe jačanja m.quadricepsa uz postepeno pojačavanje otpora.
  • S drugom fazom počinjemo kad nema boli u odmoru, kad nema boli kod obavljanja aktivnosti svakodnevnog života, kad je smanjen otok i osjetljivost na palpaciju. Ciljevi: povećati snagu i fleksibilnost mišića, kontrolirati upalu i skratiti vrijeme oporavka. Nije se dovoljno usredotočiti samo na m.guadriceps i mišiće stražnje strane natkoljenice, mišiće koji izravno prelaze preko koljena, već je potrebno uključiti mišiće koji podržavaju koljeno, poput mišića stražnjice, kukova, zdjelice, trbušnih mišića i mišića leđa.
  • Treća faza često je specifična, ovisno o sportu s kojim se osoba bavi. S trećom fazom počinjemo kada nema boli kod aktivnosti svakodnevnog života i trčanja, te kada je snaga m.quadricepsa 70-80 %. Ciljevi: povratak aktivnostima bez pojave boli, edukacija pacijenta da se prevenira ponovni nastanak ozljede kad se vrati sportu, održati snagu i fleksibilnost mišića. Nastavlja se sa vježbama fleksibilnosti i jakosti, te se započinje s vježbama karakterističnim za pojedini sport.

Ekscentrične vježbe

Ekscentrične vježbe su jedna od najčešće korištenih metoda. Najvažnije je u neoperativnom liječenju biti strpljiv, a ne sportaša malo liječiti pa dopustiti puno opterećenje, i kada se pogoršaju simptomi ponovno liječiti, itd. Treba krenuti od izbjegavanja uzroka nastanka sindroma, u korekciji biomehanike donjeg ekstremiteta najčešće primjenom prikladnih ortopedskih ulošaka, zatim treba ovisno o stadiju sindroma odrediti kraći potpuni odmor i potom postepeno pojačavati intenzitet opterećenja. Iznimno su važne vježbe istezanja i to osobito stražnje strane natkoljenice. Procedure fizikalne terapije u smislu smirivanja eventualno prisutnoga lokalnog upalnog procesa i pospješenja cijeljenja tkiva također se primjenjuju jer povećavaju opskrbu krvi, pomažu u liječenju boli i omekšavaju ožiljkasto tkivo.