ozljeda koljena

Kako je današnji sport otišao u sferu nemilosrdnog profesionalizma, sportske su ozljede, unatoč ogromnoj količini vremena i novca koji se ulažu u prevenciju i sportsku pripremu, jako česta pojava.  U  zadnje vrijeme smo svjedoci „velikog broja“ povreda koljenog zgloba, a među najčešćim nalazi se ozljeda prednje križne sveze. Ta ozljeda ne zaobilazi niti ljubitelje trčanja.

Prema nekim statistikama kod ozljeđivanja koljena, ozljede prednje križne sveze čine 90% slučajeva. Osim rupture ozljede do kojih može doći su:

  • istegnuća (distensio)
  • djelomično puknuće (ruptura partialis)
  • potpuno puknuće (ruptura totalis)

Najčešći mehanizmi nastanka ozlijede su:

  • Mehanizam nagle deceleracije
  • Nagla i snažna hiperekstenzija
  • Nagla promjena smjera
  • „Zlokobni trijas“

Da bi se postavila točna dijagnoza…

koristi se RTG (rendgen), MR (magnetska rezonanca) ili CT (računalna tomografija). Uz to, postoje i razne vrste specifičnih testova koji se koriste u postavljanju dijagnoze: test prednje ladice i Lachmanov test se smatraju da najbolje mogu ukazivati na ozlijedu prednjeg križnog ligamenta.

Važno je brzo utvrditi da se radi o ozljedi jer zapostavljanje ozljede može uzrokovati ozljedu drugih struktura u koljenu, a popratna pojava, izljev krvi u zglobnu čahuru, uzrokuje brže propadanje hrskavičnih struktura i dugoročno može uzrokovati vrlo bolnu artrozu koljena.

Rehabilitacijski protokol ima određene faze i te faze se preklapaju, ne postoji oštra crta kad se prelazi iz jedne faze u drugu. Potrebno je obratiti pozornost na stupanj ozlijede, popratne ozlijede, dob osobe, vrsti sportske aktivnosti. Ovisno o ovim uvjetima, pristupa se neoperativnom ili operativnom načinu liječenja.

Važan segment ima i fizikalna terapija s ciljem smanjenja boli i otekline te vraćanja opsega pokreta u prvoj fazi, a kasnije  je potrebno vratiti jakosti i snagu mišića oko koljena da bude stabilnost koljena bude na razini trenažnog procesa, odnosno da koljeno  može podnijeti  opterećenje u različitim situacijama i položajima u sportu.