Masaža je jedan od najstarih oblika metoda liječenja i opuštanja. Ona postoji od kada postoji i čovjek jer čovjek instiknitvno trlja i „masira“ bolni dio. Vrijednost masaže prepoznata je u raznim kultarama i općeprihvaćena u svijetu. Da masaža ima svoje prednosti i čari opuštanja to se već zna, no postavlja se pitanje da li je dozvoljena za vrijeme trudnoće?

Drage trudnice, ako vam prije dinamika posla i života nije dozvoljavala vrijeme za opuštanje i masažu, sada je pravo vrijeme za to!

Priušite si opuštajuće masaže u devet čarobnih mjeseci. Definitivno uvrstite masažu na svoju listu „što sve trebam/želim u trudnoći“. S obzirom da se za vrijeme trudnoće događaju promjene na tijelu koje se prilagođavaju rastu i razvoju djeteta, a time prilagođeno držanje tijela stvara kompenzacije, nerijetko se javlja i bol. Najčešća područja boli su: područje leđa, područje zdjelice, područje stidne kosti i područje prsnog koša. Također, u raznim tjednima trudnoće javlja se umor, pospanost, osjećaj težine, nedostatak energije, ukočenost. Masaža može biti jedan od načina smanjena boli i opuštanja u fizičkom i duhovnom smislu.

Masaža tijekom trudnoće treba biti prilagođena posebnim potrebama trudnice, s obzirom da tijelo trudnice prolazi kroz promjene. Osoba koja provodi masažu treba biti stručno educirana i bitno je da poznaje fiziologiju trudnoće i anatomiju trudnice. Prostorija u kojoj se masaža provodi treba biti dobro prozračena i ugodne temperature. Također je važan i položaj u kojem se provodi masaža. Stol za masažu treba biti ugodno mekan i da se trudnica nalazi u položaju na boku ili u poluležećem položaju. U visokom stupnju trudnoće masaža se može odraditi i u sjedećem položaju na stolici, a trudnica je naslonjena rukama i jastukom na stol. Prije svega, treba biti ugodan položaj da se trudnica može posve opustiti i uživati. A masaža može trajati koliko vam odgovara i koliko vam je ugodna s obzirom na položaj.

Pošto trudnice znaju biti osjetljive na mirise, preporučaju se ulja sa neutralnim mirisima ili one s blagim mirisima. A i beba će vrlo vjerojatno dati jasno do znanja koji mirisi joj odgovaraju, a koji ne.

Miofascijalna relaksacija

Vrlo ugodna, opuštajuća metoda, prilikom koje se laganim natezima i pritiscima terapeutovih ruku,  fascija ponovo opušta i pokreće.

Fascija je vezivno tkivo koje se proteže i omotava čitavo tijelo: mišiće, kosti, živce, krvne žile i organe, držeći ih odvojenim i dozvoljavajući im da nesmetano i lako kližu tijekom pokretanja. Normalna fascija je dovoljno elastična i opuštena, a odovoljno čvrsta i sposobna za rastezanje, skupljanje i pokretanje bez ikakvih ograničenja i bolova. Prilikom povrede ili upale, fascija se skuplja, postaje kruta i neelastična, te prestaje reagirati, što uzrokuje slabost organizma i bol. Cilj miofascijalne relaksacije je potaknuti oslobađanje i opuštanje napetosti. Vrlo ugodan i nje

Pažnja!

Kod nekih stanja, masaža ipak nije dozovoljena. Izbjegavajte masaže ako postoji povećani rizik od prijevremenog porođaja; krvnih ugrušaka ili kod stanja: krvni poremećaji, upala vena i limfnih čvorova, krvarenje i jaki vaginalni iscjedak, zarazne bolesti i akutne upale; povišena temperatura; preeklampsija; visoki krvni tlak.

I za kraj, dogovorite termin  i uživajte.

Manualni tretmani otklanjaju umor brže nego pasivan odmor.  Poboljšava se cirkulacija (ne samo u najpovršnijim djelovima nego se  prenosi i na potkožno tkivo i mišiće). Mišići se opuštaju, a time se smanjuje napetost i fizički i mentalni stres. Poboljšava se opskrba kisikom i hranjivim sastojcima kao i otprema štetnih produkata iz tijela. Za vrijeme trudnoće preporučaju se lagani, nježni, smirujući tretmani da se smanji napetost tijela i bolna stanja.