U svijetu je kriosauna poznata kao WBC (whole body cryotherapy – krioterapija cijelog tijela). Smatra se da su kriosaunu izumili japanski reumatolozi koji je koriste od 70-ih godina 20. st. u lječenju reumatskih tegoba. Danas se izlaganje ekstremno niskim temperaturama koristi kod problema lokomotornog sustava, preko estetike i age menadžđmenta, do vrhunskog sporta.

Kako se izlaganje odvija u relativno kratkom vremenu (maksimalno tri minute), površinska temperatura kože pada na oko 10 °, dok core temperatura tijela ostaje nepromijenjena. Da bi tijelu to uspjelo, ono mora aktivirati cijeli niz sustava i procesa. Prvo što se dogodi jest sužavanje krvnih žila na periferiji (ruke i noge) i povlačenje krvi do vitalnih organa. Doalzi do povećavanja se arterijskog tlaka (za 5-10 jedinica), ubrzava se metabolizam, povećava se lučenje noradrenalina, smanjuje se razina testosterona i estradiola, izaziva oksidativni stres, stimulira se rad imunološkog sustava. Poveća se lučenje protuupalnih enzima, a smanjuje koncentracije mišićnih enzima (CK i LDH). Nakon tretmana krvne žile se šire te se tako obogaćena krv vraća na periferiju gdje dolazi impementacije navedennih tvari u mišiće i zglobove.

Svi navedeni mehanizmi i procesi kod sportaša izazivaju brži oporavak, inhibiciju upalnih procesa, podizanje forme, mogućnost povećanog napora te ubrzavanje rehabilitacijskih programa nakon ozljede. Dokaz tome su i brojni vrhunski sportaši, klubovi i sportski kolektivi koji upravo kriosaunu koriste kao dopunsko sredstvo u trningu (Juventus, Talijanska nogometna reprezentacija, Mancester United, FC Bayern Munchen, NBA momčadi, NFL momčadi).

Kome je namjenjna

Namjenjena je vrhunskim sprtašima, amaterskim sportašima i rekreativcima koji žele ubrzati svoj oporavak, podići razinu treniranosti ili ubrzati rehabilitaciju nakon ozljede. Kriosauna se ne preporuča osobama koje imaju srčane tegobe i nekontroliran visok krvni tlak, trudnice te osobe alergične na hladnoću.

Priprema i tijek tretmana

Potrebno se naručiti dan ranije te se preporuča dolazak 10 min prije zakazanog termina. Potrebno je skinuti sav nakit, piercing i ostalo što bi se moglo jako ohladiti i stvoriti nepoželjne reakcije. Kontrolirano izlaganje niskim temperaturama traje 1-3 minute i nema opasnosti od smrzavanja i ugrožavanja životnih funkcija. Prije ulaska u kriosaunu nipošto nemojte piti alkohol, a ako ste žedni najbolje je da popijete negaziranu mineralnu vodu ili prirodni sok. U kriosauni ste u donjem rublju (bez metalnih djelova) ili u kupaćem kostimu. Nakon tretmana kriosaune, možete zatražiti topli čaj koji će dodatno vratiti ravnotežu cirkulacije ili se samo opustite 10-20 minuta uz osvježavajući napitak kojim će vas ponuditi naše osoblje.

Cijene usluge

(1x 300.00kn; 5x 1.350.00kn; 10x 2.400,00kn)

Izdvajamo iz ponude

SPORT-REGENERATION PROGRAM

sastoji se pregleda termografijom, tretman manualne terapije, elektroterapijom, UZV terapijom i manualnim tehnikama, tretman kriosaunom

(1×30 min= 400,00kn; 1x60min= 500,00kn; 6x30min=2.000,00kn; 6x60min=2.700,00kn; 10x30min=3.000,00kn; 10x60min=4.000,00kn)

PRO SPORT PAKET

sastoji se od pregleda TMG-om i 5 pregleda segmentalne termografije i 4 tretmana kriosaune= 2.000,00 kn