Trudnoća je razdoblje velikih promjena gotovo u svim tjelesnim sustavima i zato se naziva „drugim stanjem“. Riječ postura označava način držanja tijela. Posturalna prilagodba je normalna posljedica trudnoće. Držanje tijela promjenjiva je kategorija koja se mijenja svaki put kada se mijenja aktivnost. Novonastale promjene u trudnoći lako prouzroče prekomjerno opterećenje bilo kojeg tjelesnog segmenta. U sklopu stručno vođenog programa vježbanja obuhvaća se razvijanje dobre posture i učenje svjesne kontrole te učenje kontrole mišića važnih za dobru posturu,tj.pravilno držanje tijela.

Prvo tromjesečje

U prvom tromjesečju, nema vidljivih promjena u držanju tijela koje uzrokuje trudnoća. Iako je žena trudna, zadržava dotadašnje držanje tijela i upravo je to optimalno vrijeme da fizioterapeut procijeni mišićno-koštani status, kako bi se tijekom sljedećih mjeseci mogle pratiti promjene i u skladu s njima individualno prilagođavati program vježbanja.

Drugo tromjesečje

U drugom tromjesečju maternica izlazi iz male zdjelice i sve jasnije se ocrtava na silueti trudnice. Najčešće se počinje primjećivati promjene u držanju tijela koje se prilagođava rastu trbuha. Izraženije su promjene u prsnom dijelu kralježnice, u samoj zdjelici koja se širi te je naglašeniji položaj kukova prema naprijed. U ovom razdoblju treba pratiti i promjene na trbušnim mišićima, koji se mogu početi pretjerano odvajati, a takve promjene mogu izazvati bolove u donjem dijelu leđa. Širi se prsni koš, te i rast trbuha utječe na disanje, pa se mogu osjećati različite tegobe, poput brzog uspuhivanja, ubrzana disanja ili teškoća s uzimanjem zraka.

Treće tromjesečje

U trećem tromjesečju su navedene promjene još izraženije. Prilagođeno držanje tijela stvara kompenzacije, pa se nerijetko javlja bol. Najčešća područja boli su: područje leđa, područje zdjelice, područje stidne kosti i područje prsnog koša. Povećana težina u trudnoći može znatno povećati djelovanje sile na zglobove, kao što su koljena i kukovi. Bolovi u leđima mogu se pojaviti u bilo koje vrijeme, ali se obično se javljaju kada se osoba pokuša uspraviti naginjući se unatrag što pritišće mišiće i kralješke u donjem dijelu leđa. Tegobe i bolovi u predjelu stidne kosti u preponama i uzduž unutarnje strane nogu izaziva glavica djeteta koja pritišće živce. U trećem tromjesečju, tj. od 28. tjedna pa sve do kraja trudnoće u tijelu se mogu javiti različite senzacije: pečenje, žarenje, bol u donjem dijelu kralježnice uz širenje prema kukovima, a katkad i niže prema koljenima ili stopalima.

Programi vježbanja

Programe vježbanja u trudnoći potrebno je planirati s individualnim pristupom prije svega u planiranju trajanja i intenziteta vježbi poželjnih za svaku trudnicu, također je važno poznavati fiziologiju trudnoće i porođaja prije formiranja programa da bi se prevenirale moguće komplikacije. Prije izrade plana i programa vježbanja potrebno je napraviti procjenu trudnice u kojoj treba uzeti u obzir sve medicinske i ginekološke rizike koje su potencijalno prisutni kod trudnica. Prilagođeno držanje tijela je dio fiziološkog procesa koje nastaje kao rezultat povećanja maternice.Od velike je važnosti procijeniti mišićno-koštani sustav kako bi se mogle pratiti promjene i u skladu s tim individualno prilagođavati program vježbanja.